31.8.09

Mee Bandung Muar

Sesekali berbuka dengan mee bandung muar ler... Tukar selera


Bahan Blender
Lada kering
bawang merah
bawang putih
segenggam udang kering
(elakkan udang kering geragau- rasa/bau hancing nanti)

Bahan Rencah
Ayam/ udang/ sotong/ daging (suka hati nak letak semuapun boleh)
Fish ball (goreng dan dipotong)
Tahu (digoreng)
Mee kuning
Telur ayam (sekurang-kurangnya 2 biji)
Taugeh (kalau suka)
Sawi (potong)
Gula
Garam
Air

Cara memasak
Tumiskan bahan yang diblender + ayam/ udang/sotong/daging sehingga sambal matang
Tambahkan tahu + fish ball (kedua-duanya dipotong)
Tambah garam + gula secukup rasa


(Masa ni suka hati kalau nak keluarkan separuh bahan yang sudah ditumis.Tujuannya, untuk masak secara sederhana. Kalau kurang pekat/pedas boleh tambahkan. Atau, untuk makan ulangan pula)


Seterusnya, + batang sawi yang keras
Kemudian + air (berpada untuk jumlah mee yang akan direndam- selalunya banyakler. Mee bandungkan mee berkuah)
Masukkan garam + gula secukup rasa. (selalunya sikit lebih gula – agar tidak terlalu pedas)
Apabila mendidih masukkan telur (ikut suka)


Apabila telur dah membentuk, masukkan mee – berpada-pada ikut jumlah orang

+ taugeh dan daun sawi.
Dan, 2-3 minit tu masaklah.


Ni resepi turun temurun nenek moyang saya. Mee bandung muar. Semoga jadi amalan buat atok nenek den kelak. Cubalah yek bagi yang suka memasak tu. Mungkin boleh testing untuk preparation juadah berbuka kelak. Karang kalu dah sedap nanti boleh le ajak saya rasa. Best jugek…. Terus dapat makan. Satu lagi rahsianya gula yang digunakan adalah gula batu. Tu kalau nak rasa power lah. Tapi kalu tak de, gula pasirpun boleh.

Ok… selamat mencuba.

No comments: